Ga naar de inhoud
Home » GameLab Nieuws » InnovA58 project brengt partners samen in het GameLab

InnovA58 project brengt partners samen in het GameLab

Twee studenten van het THUAS GameLab werken aan het InnovA58 project van Rijkswaterstaat. Zij verzorgden een samenkomst van diverse stakeholders van het project in het GameLab, met als doel om richting te geven aan de Digital Twin die zij ontwikkelen.

In opdracht van Rijkswaterstaat ontwikkelt het GameLab een digital twin van de Low Tech Campus. De Low Tech Campus is een van de proeftuinen van Rijkswaterstaat ’s innovatieproject Living Lab InnovA58. Dat is een innovatieterrein bij parkeerplaats Kloosters aan de A58 in de gemeente Oirschot (bij Eindhoven).

De proeftuin van Low Tech Campus is een gebied van ca 500-1000 ha rondom parkeerplaats Kloosters aan de A58, lokaal bekend als buurtschap Straten. Dit gebied kampt onder andere met klimaateffecten die doorwerking hebben in de waterbalans. De digital twin moet helpen deze uitdagingen te visualiseren en een bijdrage leveren aan oplossingen voor de toekomst. Idee is dat de digital twin gaat draaien in het innovatiepaviljoen van Innova58, waar weggebruikers er mee kunnen spelen.

Digital Twin

Het was aan de studenten om uit te leggen wat een digital twin precies is en wat de voordelen zijn. Het visueel maken van een fysiek gebied bijvoorbeeld, en daar ook scenario’s in kunnen draaien. Dat is veel goedkoper, toegankelijker en kost minder tijd dan alles op de locatie zelf doen.

De context en historie van het gebied werden geschetst door Stan Kerkhofs, Living Lab specialist bij Corporate Innovatie Programma. Hij is de opdrachtgever van het project namens Rijkswaterstaat. In de discussie die ontstond, hebben we visie en kaders geschetst, een eerste aanzet gemaakt om de scope te bepalen voor de korte en lange termijn, en concrete vervolgstappen afgesproken.

De digital twin moet inzicht geven in de waterbalans van het gebied. Er moeten klimaatscenario’s in kunnen worden gedraaid. Op tafel kwam verder dat het een uitbreidbare tool zijn, die kan worden gereproduceerd voor andere omgevingen. Er moeten experimenten en gevolgen van ingrepen en weersomstandigheden visueel gemaakt kunnen worden. Daarbij moeten we gebruik maken van verschillende databronnen, zodat de data die wordt gebruikt zo waarheidsgetrouw mogelijk is, en ook dynamisch kan zijn. Welke bronnen daar precies voor kunnen worden geselecteerd gaan we onderzoeken.

Het was een waardevolle meeting, om de standpunten en inzichten van de verschillende stakeholders te verkrijgen. De studenten hebben een goed beeld gekregen bij de inhoud van de opdracht en ook de waarde voor de toekomst.

Het InnovA58 project is een meerjaren-project waar vanuit het GameLab en de betrokken stakeholders commitment voor is gegeven, dus dat legt een gezonde druk en ambitie op de studenten om een zo goed mogelijke basis te leggen voor deze digital twin.

Namens de stakeholders in het project waren onder meer afgevaardigden aanwezig van Rijkswaterstaat, TU Eindhoven, Boskalis en het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Deze brede samenstelling zorgde ervoor dat vele invalshoeken op tafel kwamen die van belang zijn bij de ontwikkeling van het gebied.

Rainald Isabella (Haagse Hogeschool) en Roeland van der Velde (Hogeschool Leiden) gaven een demo aan de aanwezigen van de digital twin waaraan zij werken. Tijdens het overleg maakte een tekenaar visuele notulen.

Lees meer over het InnovA58 project.